Surf spots

day for surfing.

Surf spots near Tribu Surf House

Supertubos

 

Supertubos, the king of Portuguese beach breaks, wakes up with NW, W and SW swells, with good period and offshore. 

There is a Tribu legend about "boca do dragao" (dragon's mouth), which means that there is a dragon hidden in Supertubos closeout waves breaking on just a few decimeters deep water. 

Supertubos is a wave, with a lot of broken surfboards, but also with a lot of surfing tubes, which are incredible. There is also a surfing competition which takes place on the Supertubos spot - ASP Peniche Rip Curl Pro. 

 

Molho Leste

Concolasao

 

Surf spot Consolacão is the closest spot to our Tribu surf house and offers two options - the right wave, which is longer, works more often that the left one, which breaks north of reef, so you surf into a sand beach, when you ride this wave. 

 

When you get into water (the right wave), pay attention to urchins. 

The left wave, called Mini Pipe, works rarely, but when it works, it's one of the best waves around. 


Flash is required!

Matador

 
 

Coxos

 

Not so far from the fishing town Ericeira, which is well-known also for its surfboard making factory, there are lots of beautiful surf spots as well. The most famous among them is Coxos (pron. košos), the world known wave that takes your breathing. It cunt for the best surf spot in Portugal. 

The waves are sometimes 10 feet high, but the most clean are at 8ft. A quick start and then amazing tubes that repeat also for a 400m ride!

Easy paddling of the local people shouldn't make you too brave. With such a qualitative wave, localism is nothing special... In cold winter times you can find the best waves at Coxos, but the biggest problem then is so-called "set cabrao" which means that a wave wash you like a baby and mess you up for around 100m under the water till the next breath. But this comes with the price for surfing Coxos.

 
Flash is required!

Figuera de Foz - tovarna

Kjer imajo druga mesta razgledne točke in moderne kafiče, stoji na Cabo Modego tovarna. Namreč, Figueira da Foz na severu Portugalske je drugačna. Na mestni promenadi so betonski hoteli nanizani en ob drugem. Na prvi pogled se zdi, da mesto sledi trendom masovnega turizma v času poletnih konic. A tudi drugi pogled se izplača, namreč navkljub vsem pričakovanjem se tukaj skrivajo pravi zakladi za surferje. In ena prav posebna skrivnost.

Svetilnik na Cabo Mondego utripa v svojem krožnem ritmu v mraku ležečem kamnolomu. Ogromna luknja zija v hribu in temna silhueta tovarne liži pred Atlantikom. Zima je, in jutri pride velik swell, ki bo razkril to skrivnost.

V prevodu pomeni  Figuera da Foz »Smokva ob izlivu«. Mesto ima največjo floto za lov polenovk. Soline v obliki teras ležijo ob reki Rio Modego, ki je najdaljša reka ki izvira iz se izlije na Portugalskem.

Figuera je in bo »Virgin Place« za surferje. Neodkrita dežela. Mesto se ne poslužuje nobenega marketinga za surf spote. Le peščica insajderjev je že v 70tih in 80tih vedela, da je tukaj prav poseben val. Tako so že takrat v ta del Portugalske hodili Avstralci ter Američani, ki so vedeli za ta najdaljši desni val v Evropi. Surfanje v 70tih in 80tih na Portugalskem še ni bilo priljubljeno, pa tudi surfov se ni dalo dobiti. Surferji, ki so prišli iz tujine, so se domačinov zdeli kot »blontni velikani s čudnimi čevlji«. Ti »čudne čevlje« z vrvico med prsti, so radi kradli otroci, ker so se jim zdeli zanimivi in jih še poprej niso videli. Japonke! Kakopak! Danes flip-flopke dobiš domala na vsakem vogalu; surfanje pa je na Portugalskem postalo pravi nacionalni šport.

A nekaj je ostalo isto. Val ob cementarni je do danes precej neobiskan. Najdaljši desni val, ki se dela v štirih zaporednih alinejah, je ob navadnih dnevih dolg kakih 100 metrov. Ob močnem swellu doseže dolžino tudi po 500 metrov in več! Lokalci so spot poimenovali »Cement Factory«. Cementna pa mora biti tudi volja in moč pri pedlanju na line-up. Tok je tukaj precej močan in le redkim uspe na ta res lep val.

EMPA

Porto Batel

Red rocks

 

Baleal praia Norte

Baleal je ena izmed tistih plaž, ki je daljša kot zgleda – in zgleda precej dolga. Sprehod do točke, ki na prvi pogled zgleda oddaljena le dva lučaja, se ponavadi konča z ožuljenimi jajci – no, do te nevšečnosti pride le v primeru, da imaš moker, star in raztrgan neopren ali pa da si se kot ničhudegasluteč turist sprehajal malo previsoko po sipinah, kjer počitnikujejo pasivno agresivni kosmati ljubitelji istega spola. No, saj v resnici me neopren ožuli po nogah, ampak to ne zveni niti približno dovolj dramatično.
Razprostranjenost plaže ima tudi svoje prednosti – na voljo je množica različnih peakov in ob manjšem sprehodu lahko najdete peak samo zase. Neprecenljivo.

Na Balealu pride do še enega zanimivega pojava. Vsaka obetavna napoved, ki ti vzbudi velika pričakovanja, se ob prihodu na plažo spremeni v razočaranje, ki pa se ob prihodu na line-up spremeni nazaj v nerazočaranje. Nekako tako kot, ko gledaš na polico od daleč in se ti zdi, da sta na njej le dve steklenici piva, ko stopiš bliže pa odkriješ cel plato.

So tudi dnevi, ko je napoved res odlična – in takrat so pričakovanja načeloma presežena že na kopnem. Ob pogledu na popolne linije in prš lomečih se valov, ki ga veter z obale odnaša proti odprtemu morju, nase vlečeš neopren, vesel, da lahko na prehodu s poletja v jesen okušaš slasti obeh letnih časov – poletno klimo in jesenski swell.
(tin)

Lagide

Lagide (Lažid) je lep levi val, ki se lomi nad kamnitim dnom severno od malega polotoka, ki ga razmejuje od Baleala. Ta penichevski spot ima le eno slabost. Ok, dve. Za prižig zelene luči potrebuje precej dober swell (prva), takrat ko dela, pa je pravi magnet za množice (druga), saj je Lagide kljub temu, da gre za reef in da tu domujejo ježki, dostopen spot.

 
 
 

Join us!

 

Would you like be a part of our surfing fair taile? Send us your email on info@tribu.si

Send e-postcard

How was on your surf-hollyday? Send some postcard from your surf experience and let your friends know, how mouch fun you had!

send postcard

Surfer's feedback

We create a tribe and get in touch with surfer's spirit. Together we share our adventures, first surf steps, summer romances etc... Tribu surfing is like a book - when you open it, you can imagine, that you are right there...

Read more

NEWSLATER

FACEBOOK